Ingredienser (120-140 stk.):
- 1½ tsk. potaske
- ½ dl. vand
- 250 g. smør eller margarine
- 200 g. sirup (mørk eller lys – jeg bruger mørk)
- 200 g. sukker
- 50 g. hakkede mandler
- 100 g. appelsinskal
- 500 g. hvedemel
Fremgangsmåde:
Opløs potasken i vandet.
Smelt smør i gryden.
Tilsæt sukker og sirup og varm forsigtigt op under lavt blus, så sukkeret smelter.
Tag gryden af blusset, og tilsæt den opløste potaske. Hæld massen i en skål, og lad den afkøle i ca. 30 minutter.
Bland mel med de hakkede mandler, appelsinskal og sigtet brunkagekrydderi. Rør det i sukkermassen. Ælt dejen godt og tril den til tykke stænger (diameter ca. 4 cm) eller saml den i en kugle. Stil dejen køligt i ca. 24 timer.
Skær dejen i tynde skiver eller rul den tyndt ud, og udstik små figurer.
Bag kagerne i 8-10 minutter ved 200 grader eller 180 grader varmluft.
Lad kagerne afkøle på rist. Opbevar brunkagerne i en lufttæt dåse.