Langtidshævede flutes

Ingredienser:

  • 1/4 pakke gær – det svarer til 12,5 g
  • 4 dl koldt vand
  • 1 -1½ spsk. almindelig, god dansk honning – jo mere honning, jo sødere brød
  • 1½ spsk. havsalt – bruger du fint salt i stedet for skal du kun bruge ½ spsk.
  • 150 g fuldkornsmel – du kan sagtens skifte fuldkornsmelet ud med durum-mel eller speltmel
  • 400 g hvedemel

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i det kolde vand i en ret stor skål. Tilsæt fuldkornsmelet, og rør det godt sammen med væsken. Kom honning og salt i og rør godt sammen. Tilsæt alt hvedemelet og rør dejen godt sammen. Dejen skal være ret våd. Du skal ikke ælte den, bare røre godt. Dæk skålen med film. Sæt skålen i køleskabet, og lad den hæve i minimum 12 timer.

FlutesFlutes 2Flutes 3

Når dejen har hævet, tænder du ovnen på 235 grader – ikke varmluft. Varmluft duer ikke til brød – det tørrer brødene ud og suger al væsken, så brødet bliver tørt og kedeligt i stedet for luftigt og lækkert.

Drys en god mængde almindelig hvedemel ud på dit køkkenbord. Hæld forsigtigt den meget våde dej ned midt på melet. Fold dejen ind over hinanden fra fire sider af, nærmest som en kuvert. Det er nemmest med en stor dejskraber – sådan en tv-kokkene bruger i fjernsynet. Når dejen er foldet sammen til en firkantet kuvert, deler du den i fire dele. Tag godt med mel på hænderne og form, træk og hiv let i dejene til du får en aflang dejpølse. Flutene skal ikke være pæne, men meget rustikke i deres form. Læg dejen forsigtigt på en bageplade med bagepapir. Gør det samme ved alle fire dejstykker. Alle fire kan være på en plade. Dryp lidt olivenolie henover hver flute, og drys eventuelt nogle af dem med havsalt eller friske krydderurter.

Bag dine lækre, langtidshævede flutes i 15-20 minutter. Bagetiden varierer fra ovn til ovn, så du skal holde øje med dine flutes. De skal lyde hult, når du banker på dem under bunden og så skal de selvfølgelig være let gyldne.

Flutes 5

Leave a Reply