Millionaire’s shortbread

IMG_3971      IMG_3952

 

 

 

NB! Det tager ca. 7 timer at bage denne kage, da der er en del ventetid mellem de forskellige aktiviteter.

Ingredienser:

Bund:

  • 250 g. hvedemel
  • 70 g. rørsukker
  • 175 g. smør (blødgjort)

Karamel:

  • 100 g. smør
  • 100 g. muscovadosukker
  • 2 ds. Kondenseret mælk

 

  • 300 g. chokolade (Marabou) Mørk eller lys eller 50/50.
  • 15 g. smør

 

Fremgangsmåde:

Lav først bunden. Brug hænderne til at smuldre hvedemel, rørsukker og smør sammen, til konsistensen er som grove brødkrummer. Derefter æltes den hurtigt sammen til en dej og trykkes ud i en letsmurt form på ca. 23 x 33 cm. Der må endelig ikke æltes ret meget – for så aktiverer man melets gluten, og dejen bliver sej. Og det må den ikke, for den færdigbagte shortbread skal være sprød. Prik huller i dejen med en gaffel. Bag i ovn ved 180 grader i ca. 20 min. til dejen er gylden. Lad bunden afkøle helt i mindst en time.

IMG_3953

 

 

 

Lav karamellen ved at putte smør, muscovadosukker og kondenseret mælk i en gryde. Varm op ved lav temperatur. Når sukkeret er smeltet, skrures der en anelse op for temperaturen, så massen bobler. Rør konstant, så karamellen ikke brænder på. Lad den småkoge i ca. 15 minutter. Både farve og konsistens skal ændre sig. Karamellen bliver en anelse mørkere og have en fastere konsistens. Karamellen hældes ud på bunden og fordeles med en dejskraber. Lad kagen køle af ved stuetemperatur i mindst 3 timer – undgå at hurtigafkøle den i køleskabet. Karamellen har bedst af langsom afkøling.

IMG_3965

 

 

 

Når kagen er afkølet, smeltes chokoladen over vandbad. Tilsæt midt smør, så massen bliver lidt mere blød. Hæld chokoladen oven kagen, og lad den afkøle i mindst 2 timer, til chokoladen er stiv. For at det skal lykkes at få chokoladen til at stivne, skal chokoladen have den rigtige temperatur ved opvarmning. Har chokoladen ikke den rigtige temperatur, vil chokoladen fortsat være blød – lige meget hvor længe man venter. Dette rækker dog ud over min viden, så jeg nøjes med blød chokolade… Brug en god skarp kniv til at skære kagen i 18 kvadrater. Tør bladet af indimellem, så der ikke kommer snask på stykkerne.

IMG_3968IMG_3969

 

 

 

 

Kagen kan opbevares på køl og serveres op til et par dage efter bagning.

 

Leave a Reply