Æblemos

Ingredienser (4 portioner):

  • 1,5 kg. nedfalds Filippa, Elstar eller belle boskop
  • ½ dl. vand
  • ½ dl sukker (afhængig af hvor søde æblerne er i forvejen)
  • 1 tsk. vaniljesukker

Fremgangsmåde:

1

 

 

 
Skræl æblerne, skær dem i kvarte, fjern kernehuset, skær dem i grove tern og put dem i en gryde. Tilsæt ½ dl vand (æblerne frigiver en masse væske, så derfor er det kun nødvendigt med meget lidt vand). Damp under låg ved meget lavt blus i ca. 20 minutter.

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

Når æblerne er møre og udkogte, moses æblerne sammen med et piskeris.

4

 

 

 

 

Nu skal der tilsættes sukker. Sukkermængden justeres efter, hvor søde æblerne er. Belle boskop er mere syrlige end Filippa. Derfor skal de have lidt mere sukker. Smag mosen til (vær opmærksom på, at hvis mosen skal bruges til æblekage, skal mosen ikke være for sød, da der skal makroner og andet sødt i æblekagen).
Lad æblemosen afkøle.
Hvis æblemosen er meget tynd (det afhænger af hvor saftige æbler, du har brugt), kan du lade den koge lidt længere, så vandet fordamper. Rør ofte, så den ikke brænder på. Mosen bliver i øvrigt også lidt tykkere efter afkøling.
Mosen kan holde sig frisk i køleskabet i 2 dage. Den kan også fryses (holdbarhed: 1 år) eller gemmes i Atamon-skyllede glas. Hvis du fryser æblemosen, skal den varmes op i en gryde, inden den tages i brug.

Mosen kan nydes kold med mælk på eller oven på havregrød, og så er mosen selvfølgelig hovedingrediens i den klassiske danske æblekage.

5

Leave a Reply