Vaniljesyltede grønne tomater

Ingredienser:

  • 1 kg. grønne tomater

Lage 1:

  • ½ l vand
  • ½ l klar lagereddike
  • 1 spsk. salt

Sukkerlage:

  • 750 g. sukker
  • 1 dl. klar lagereddike
  • 1 dl. vand
  • 1 stang vanilje
  • Atamon

Fremgangsmåde:

Prik tomaterne med en kødnål, og del dem evt. i to portioner efter størrelse.

1

 

 

 

 

Lage 1 koges sammen, og tomaterne koges ca. 2 minutter, tages op med hulske. Pil skrællen af tomaterne med en urtekniv.

2

3

 

 

 

 

Lav nu sukkerlagen: Fjern kornene i vaniljestangen, og bland dem med en skefuld af sukkeret. Bland sukker, vand og eddike, og kog op under svag varme, så sukkeret har tid til at smelte. Kog gerne den tomme vaniljebælg med. Tomaterne koges 3 – 4 minutter i lagen (efter størrelse, store tomater måske 10 minutter). Lad tomaterne stå i lagen til næste dag.

4

 

 

 

 

Tomaterne koges atter op nogle få minutter.

Nu tages de varme tomater op med en hulske og lægges i Atamon-skyllede glas. Glassene skal være helt rene. Du kan evt. skolde dem i kogende vand, for at sikre at de er helt rene.

5

6

 

 

 

 

Lagen koges ind til den er tyktflydende (det tager ca. 15-25 minutter – fortvivl ikke, hvis lagen virker meget tynd. Den bliver tykkere, når den er afkølet) og tilsættes lidt Atamon, før den hældes over tomaterne.

7

 

 

 

 

Fyld op helt op til kanten.  Skru låg godt fast med det samme – og vend bunden i vejret, så også lågene bliver steriliseret af lagen. Lad dem trække et par uger før du smager på dem.

8

IMG_0423

 

 

 

 

Glassene kan i princippet holde helt til næste sæson, når de opbevares mørkt, køligt (uden frost). Når de er åbnet, sættes de i køleskab.

Leave a Reply