Ribsgele

Ingredienser:

  • 1 kg. ribs (giver ca. 3-6 sylteglas)
  • 1½ dl. vand
  • 1 kg. sukker pr. Liter saft
  • 2 kaffefiltre
  • Atamon til at skylle sylteglassene i

Fremgangsmåde:

Ribsene ribbes, skylles og afdryppes.

Ribsgele_01

 

 

 

 

Bærrene bringes langsomt i kog i en gryde med 1,5 dl vand under låg. Kog dem indtil bærrene brister, og saften står højt i gryden (ca. 1 time ved lavt blus).

Ribsgele_03

 

 

 

Placer en si over en gryde. Hæld ribsene heri, så gryden opsamler saften. Pres ikke på bærrene for at få mere saft ud, da geleen så bliver uklar. Der bliver ca. 6 dl. saft.

Ribsgele_04

 

 

 

For at gøre saften så ren som muligt skal saften nu hældes igennem et filter. Riv 2 stykker kaffefiltre op i siden, så du får et aflangt stykke og læg de 2 stykker i en si. Sæt sien over en gryde, og hæld saften gennem sien.

Ribsgele_05

 

 

 

 

Mål mængden af saft, og afvej tilsvarende mængde sukker, 1 dl. saft = 100 g. sukker. Bring saften i kog, og tilsæt sukkeret under omrøring. Kog i 10-20 minutter uden låg indtil bærrenes naturlige pektin får geleen til at stivne.

Ribsgele_06

 

 

 

 

Test evt. geleens stivhed ved at tage en helt ren grydeske. Stik den ned i geleen, og løft den højt op over gryden, så den er væk fra varmen fra gryden. Lad skeen dryppe af. Hvis den sidste dråbe på skeen bliver hængende som gele, er stivheden tilpas. Er geleen ikke stiv nok, så kog lidt længere. Når geleen har den ønskede konsistens, tages den af blusset, og overfladen skummes med en hulske. Det kan godt være svært at få det hele med, når man skummer geleen. Men det er vigtigt for, at geleen bliver helt klar.
Skyl sylteglas + låg i kogende vand. Skyl dem dernæst i Atamon. Det samme Atamon kan godt bruges i alle glassene. Hæld den varme gele på glas, og læg et stykke madpapir eller rent viskestykke over. Vent til dagen efter før du lukker glassene (husk at skylle lågene med Atamon). Gem geleen mørkt indtil brug.

Ribsgele_07

Leave a Reply