Ingredienser:
- 1 kg rensede hyben (giver ca. 5 glas)
- 2 dl vand
- 2 dl eddike
- ¾ kg. sukker
- 1 spsk. konserveringsvæske
- 1½ tsk. geleringspulver (Dr. Oetker) Se mængdeforhold på posen.
- 2 spsk. sukker
- Atamon
Fremgangsmåde:
Brug en lille grøntsagskniv til at rense hyben. Flæk dem midt over, og fjern stilk, blomst og kernerne.
Alt efter hvordan du gerne vil have din kompot, kan du enten lade hybenstykkerne være i halve eller skære dem en gang eller mere over, hvis du ønsker en finere hybenkompot. Jeg foretrækker hybenkompot af mindre tern. Dvs. skåret engang eller to mere over i forhold til disse billeder.
Når du er færdig, hælder du vand i skålen med hyben. Herved vil kerner og andre urenheder flyde ovenpå, og du kan fjerne dem. Gentag evt. procedure en gang mere, så du er sikker på, at alle kerner er fjernet.
Hæld hyben i dørslag, og skyl en ekstra gang.
Hæld hyben i en gryde. Tilsæt vand. Læg låg over. Tænd på laveste blus, og lad hyben gå ganske langsomt i kog (det tager ca. en time). Hyben er møre, når du kan stikke en gaffel igennem med lethed.
Tag hyben op af gryden med en hulske. Lad væden blive i gryden. Tilsæt eddike og sukker i gryden. Kog langsomt op, så sukkeret smelter. Lad det koge et minuts tid, før du tilsætter hyben.
Lad nu hyben koge under låg ved svag varme i ca. 5-10 minutter.
Bland geleringspulver med ca. 2 spsk. sukker (se mængdeforhold på posen).
Geleringspulver skal tilsættes for at tykne kompotten. Du tilsætter geleringspulver således: Kog op, tag gryden af varmen, tilsæt sukker+pulver blandingen under omrøring. Sæt gryde tilbage over varmen, kog op og vurder konsistens. Du kan vurdere konsistensen ved at tage en klat kompot og sætte den på en kold tallerken.
Klargør glassene ved at skolde dem med kogende vand. Skyl dem derefter i Atamon, som forlænger holdbarheden.
Hæld hyben på glas, og sæt låg på.